nedjelja, 10. veljače 2013.

Tibetanska gljiva koja to nije – KEFIR, kefirna zrnca


Što je zapravo kefir 

Kefir je fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Smatra se da je porijeklom s Kavkaza i da je star i do 1000 godina. Žitelji Kavkaza poznati su po svojoj dugovječnosti i dobrom zdravlju, žive gotovo bez bolesti, što se pripisuje njihovoj svakodnevnoj i neograničenoj konzumaciji kefira. Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive

Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez znanstvenog odgovora. Legenda kaže da su kefirna zrnca dar od Boga, "mana s neba" koju je Bog poslao Izraelcima kad ih je Mojsije izveo iz Egipta da bi ih poveo u obećanu zemlju. 

Zašto je kefir koristan 

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja, između ostalog smatra se da:
  • djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu; 
  • djeluje kao prirodni antibiotik; 
  • smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis; 
  • jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela; 
  • poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane; 
  • liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost; 
  • pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu; 
  • čisti i detoksicira tijelo; 
  • poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca; 
  • pomaže kod srčano-žilnih oboljenja; 
  • snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride); 
  • liječi gljivična oboljenja; 
  • pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica; 
  • normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine; 
  • pomaže kod nesanice i depresije; 
  • pomaže kod bronhitisa i astme; 
  • pomaže kod psorijaze i ekcema. 

Zapravo ono što se događa je da kefir radikalno mijenja crijevnu floru, odnosno suzbija disbiozu crijevne flore a time i sindrom propusnosti crijeva koji su uzrok većini bolesti i zdravstvenih poremećaja.

Kako početi s kefirom 

Ako ste kefirna zrnca dobili poštom, u vrećici s malo mlijeka, prvo ih trebate malo "oporaviti" nakon puta. Procijedite ih kroz cjedilo, stavite u jednu staklenu teglu i prelijte s malo mlijeka, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Sutradan ih procijedite i taj prvi kefir bacite. Ako je potrebno ovaj postupak ponovite nekoliko puta, dok ne dobijete fini kremasti kefir ugodnog mirisa i okusa. Kefir je kiselkastog okusa ali miris je ugodan, nije kiseo. Ako ste dobili aktivna zrnca (koja nisu putovala) možete odmah početi s izradom kefira. 

Količina oko pola velike žlice zrnaca je dovoljno za 3 dl mlijeka. Zrnca prelijte mlijekom i ostavite u tegli poklopljeno 24 sata. Kad se mlijeko zgusne, kefir je gotov. Procijedite ga kroz malo krupnije cjedilo tako da cjedilo stavite u jednu zdjelu pa izlijete kefir zajedno sa zrncima i miješate sa žlicom dok se procijedi (pošto je gusto pa da lakše prođe). Zrnca vratite u teglu, dodajte novo mlijeko, a procijeđeni kefir stavite u staklenu teglu i spremite u frižider. Ne ispirite zrnca vodom jer će ih to oslabiti. 

Kefirna zrnca se razmnožavaju pa ćete nakon nekoliko dana primjetiti da ih ima više. Tada povećajte količinu mlijeka. Jedna jušna žlica zrnaca je dovoljna za 5 – 6 dl mlijeka. Prilagodite količinu kefira svojim potrebama. Kad se zrnca razmnože toliko da ih je previše za količinu koju trebate svaki dan, odvojite višak zrnaca. Dakle ako je pola litre kefira dnevno dovoljno za vas (dvije šalice) održavajte količinu zrnca oko jedne pune jušne žlice, višak odvajajte i podijelite s drugima. Na kraju teksta ću napisati kako zrnca možete poslati poštom. 

Kefir je najbolji kad se radi svakodnevno. Ako ipak morate napraviti pauzu, idete na put ili nešto slično, prelijte zrnca s malo mlijeka, poklopite posudu i spremite u frižider. Tako može stajati do 7 dana. U slučaju da nemate mlijeka, možete ih čuvati i u vodi, ali ne predugo – samo do slijedeće kupovine mlijeka. Nakon pauze, kad ponovo krećete s izradom kefira, učinite opet kao prvi put da bi se zrnca oporavila: prelijte ih novim mlijekom, ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi pa prvi kefir koji dobijete bacite. Ako je potrebno ovaj postupak ponovite nekoliko puta, dok ne dobijete fini kremasti kefir ugodnog mirisa i okusa. Kefir je kiselog okusa ali miris je ugodan, nije kiseo. 

Možda ste negdje pročitali da se ne smiju koristiti metalne žlice i cjedila za cijediti kefir. No zaista nije važno koje žlice i cjedila koristite dok cijedite kefir, mogu biti metalne, plastične, drvene… Zrncima to ništa ne smeta. Ali važno je da kefir čuvate samo u staklenim ili keramičkim posudama. Nemojte nikad čuvati kisele stvari u plastičnim i metalnim posudama jer kiselina rastvara kemikalije iz plastike i metala koje onda ulaze u hranu, pa i u vas. 

Možda ste pročitali da se kefir uzima 20 dana pa se onda mora napraviti pauza 10 dana. Ni to nije istina. Kefir nije nikakav lijek, to je prirodni probiotički napitak, fermentirano (ukiseljeno) mlijeko, dakle hrana, i možete ga koristiti kako god i koliko god hoćete, tj koliko vam prija. U terapijske svrhe za poboljšanje zdravlja može se uzimati i litra kefira dnevno. Za početak je dobro krenuti s manjom dozom, npr. 1 dl dnevno, potom postupno povećavati količinu. Naime, kefir radikalno mijenja sastav crijevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mjesto, a to kod nekih osoba može uzrokovati prolazne probavne smetnje. 

Koje mlijeko koristiti za kefir 

Najbolje je za kefir koristiti svježe domaće mlijeko (kravlje ili kozje) ali u nedostatku takvog, kefir je koristan i od kupovnog mlijeka. Čak i osobe osjetljive na mliječne proizvode obično dobro podnose kefir, jer se procesom fermentacije teško probavljive komponente iz mlijeka (mliječni protein kazein i mliječni šećer laktoza) razgrađuju i "predprobavljaju". Ako koristite kupovno mlijeko, preporučam ono pod nazivom ”svježe” (u bocama) koje je pasterizirano na nižoj temperaturi i ima kraći rok trajanja. ”Trajno” mlijeko s rokom trajanja od više mjeseci (u tetrapaku) je pasterizirano na vrlo visokoj temeperaturi a postoji i sumnja da se staro mlijeko kojemu je prošao rok trajanja ponovo pasterizira na ultra visokoj temperaturi (UHT) i vraća na police prodavaonica. Zato je takvo najpametnije izbjegavati. Što se tiče različitih proizvođača, ja nekako imam više povjerenja u manje mljekare. 


Što sa viškom zrnaca 

Zrnca ste dobili od nekoga, podijelite ih dalje… Evo kako zrnca možete poslati poštom: malu količinu zrnaca (pola jušne žlice) stavite u najlonsku vrećicu za zamrzavanje. Dodajte malo mlijeka (2-3 žlice), stisnite vrećicu (istisnite zrak) i vežite čvrsti čvor. Sve skupa stavite u novu vrećicu, istisnite zrak i vežite čvor. Ponovite sve skupa još jednom s trećom vrećicom, za svaku sigurnost, dakle ako bi se vrećica rastrgla da se mlijeko ne izlije. Spakujte u kovertu sa zračnim jastučićima i pošaljite poštom – učinili ste dobro djelo :) 

Višak zrnaca možete sačuvati tako da ih isperete, posušite kuhinjskim papirom i zamrznete. Nakon odmrzavanja ponovite postupak "oporavka" naveden gore.


Kefir na ljetnim vrućinama 

Ljeti kad su velike vrućine može se dogoditi da se sirutka (prozirna tekućina) na dnu tegle potpuno odvoji od gustog dijela kefira, te da kefir promijeni okus (više na octeno kiselo). To je iz razloga što se fermentacija ubrzava na visokoj temperaturi. U tom slučaju smanjite količinu zrnaca u odnosu na količinu mlijeka, i čuvajte kefir na najhladnijem mjestu u stanu. Ili ga procijedite ranije, dakle ne čekajte 24 sata, već cijedite kad se kefir zgusne i kad se počnu vidjeti prve male "pukotine" tj kad vidite da se čvrsti dio počinje odvajati od tekućine. Ako vam u tom momentu ne odgovara cijediti kefir, spremite ga u hladnjak na par sati pa ga onda cijedite u uobičajeno vrijeme. U hladnjaku se proces fermentacije zaustavlja.

Pročitajte više o kefiru: Kefir - čudesna hrana s Kavkaza 

Tražite li kefirna zrnca ili ih želite pokloniti, prijavite se u otvorenu FB grupu za razmjenu kefirnih zrnaca.

Broj komentara: 114:

  1. Najljepše hvala na informaciji da kefir ne čuvamo u plastičnoj boci- odmah sam otrčala u kuhinju i prelila ga u staklenu "dunst-čašu". Mi u Osijeku imamo sreću da je Žito postavilo "mljekomate" na nekoliko punktova u gradu, pa možemo kefir praviti od svježeg mlijeka (doduše, nije od pašnih krava, ali nije niti pasterizirano).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, imate li viška kefirnih zrnaca? Žana iz Osijeka :-)

      Izbriši
    2. Žana,

      imam ja, iz Bilja sam, tako da ako zelite zrnca javite mi se na stanislav.komlenacETgmail.com.

      Stanislav

      Izbriši
    3. Zelim da obavestim da sam POKLONIO SVE sto sam imao kefir zrnca i da vishe nemam za poklanjati. hvala ,
      Jovan iz Panceva

      Izbriši
    4. Sta se moze desiti kada se proguta komadic gljive ?

      Izbriši
  2. poštovana, smije li se piti kefir na zelenoj kuri?
    govorim o kiselom, 2-3 dana na sobnoj temp odstajalom kefiru
    koliko takav ima uh, cca?

    hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne zna se koliko UH ima zreli kefir, ali nema puno. Slobodno ga pijte na zelenoj kuri, jako je koristan :)

      Izbriši
  3. Savršeno objašnjenje....Više sam puta "uzgajala" ta kefirna zrnca ( napitak i ima okus po kefiru-kada to baš i je, što ja nisam znala) , a dobila ih pod nazivom Tibetanska gljiva...Sad si nas podučila i hvala na ovom postu:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravili smo kefir svakodnevno, ali prije 2-3 godine iz ne znam kog razloga smo prestali, nakon ovog članka idem po zrnca i svježe mlijeko. Također sam iz Osijeka i kao što Sanja kaže imamo mogućnost kupiti svježe mlijeko na automatima, i odlazak do mlijekomata treba nam biti nova navika.

    OdgovoriIzbriši
  5. Blog je odlican i trebalo bi nam ovakvih informacija vise, da su vidljivije kako bi se sto vise ljudi osvjestilo i poboljsalo kvalitetu zivota. Zahvaljujem se na svim ovim korisnim informacijama.
    Vec par godina imam problema sa probavom i nadutoscu stomaka. Ustanovljeno je da sam alergicna na mlijecni secer laktozu. Od tada za svoje potrebe kupujem sojino mlijeko. Opet, ako pojedem keks ili cokoladu pojela sam i laktozu...tako da mi je tesko skroz je izbjeci.
    Osim laktoze, prijetila sam da mi skodi i kupus, mahune, grah, grasak, kukuruz, grozdje, limun, narandja,cak i zelena salata. Ako izbacim iz ishrane kruh i tijesta, rizu i krompir, gotovo da mi je nemoguce napraviti obrok koji je zdrav i od kojeg cu se osjecati dobro. Ostali ukucani nemaju isti problem, tako da njima ne mogu uskratiti sve ove namirnice. Sve ovo moje kuhanje cini pravom velikom morom.
    Recite mi da li mogu kefir praviti u sojinom ili nekom drugom mlijeku?
    Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštova Una
      i ja sam imala sličnih problema i izjegavala puno namirnica misleći kao mi one škode....tada mi je sestra zbog viška kilograma s kojima se borim rekla za LCHF....nakon prva dva tjedna osjećala sam se puno bolje, a jela sam sve one namirnice koje sam prije izbjegavala, a dopuštene su LCHF-om

      Izbriši
  6. Poštovana imam pitanje vezano za kikiriki i maslac od kikirikija dali ga upotrebljavati LCHF prehrani .Damir

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav.
    I meni se takodjer bas dopada blog. Voljela bih se prebaciti na taj kefir, ali nikako da dodjem do kefir zrnaca. Ako ima neko, iz BiH, a da mu nije tesko otici do poste, bilo bi super da se javi. Platila bih mu naravno. ( kimmieadia@gmail.com )

    OdgovoriIzbriši
  8. Postovana Anita,
    Pratim ova blog od kada sam prije otprilike godinu i pol slucajo naletila na njega. Uglavnom, same pohvale na trudu i informacijama. Meni osobno ovaj rezim prehrane jako odgovara i pratila sam ga skoro godinu dana, ali sam nakon mnogih obaveza malo posustala u zadnjih par mjeseci. S obzirom da mi nije cilj mrsavljenje, nego zdrava i prirodna prehrana, pekla sam domaci kruh raz/pir od kiselog tijesta te ponekad kukuruzni kruh. Kao sto sam rekla, u zadnje vrijeme sam popustila zbog nedostatka vremena i jela kupovnu tjesteninu, kruh i krekere. Nakon svega, imam refluks kiseline u jednjak te candidu. Zanima me na koji nacin koristiti kefir da ne podigne kiselinu u zelucu te kako provoditi AC dijetu u ovome stanju buduci da se uz refluks ne preporuca masna i kisela hrana (npr. Strogo zabranjeno kiselo zelje). Kefir radim vec preko godinu i pol, ali sam ga koristila za pecenje kruha te u obliku smoothia s jagodama, malinama i kupinama...par dana sam na AC dijeti, ali se jednostavno bojim pojacati masnoce zbog kiseline, a kile padaju.... (49 kg na 162 cm). Zahvaljujem unaprijed na odgovoru, znam da ste vrlo zaposleni zadnjh mjeseci. Takodjer zeljno ocekujum kuharicu s receptima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iliria ne smetaju masnoće za reflux već pšenica i drugi rafinirani ugljikohidrati. Ne smeta ni kefir. Na AC dijeti se mora jesti više masnoće.

      Izbriši
    2. Kako ste koristili kefir za pečenje kruha?
      Recept bi mi dobro došao :-)

      Izbriši
  9. Poštovana Anita,
    Kefir radim već više od godine dana - dnevno od 1 l mlijeka, radim od svježeg mlijeka kupljenog u supermarketu, u posljednje vrijeme primjećujem da mi je kefir nakom odstajanih 24 sata kremast i dosta guste konzistencije- ugodnog mirisa ali nije kiselkast i to što me zabrinjava poprilićno je to što je sluzave konzistencije ( razvlaci se ) što baš nije ugodno za piti - pokušao sam sa novim zrncima isti je rezultat. Također moram primjetiti da mi za proizvodnju od 1 litre mljeka treba puno manja kolićina zrnca koju vi navodite - pola male kavene žlice! zašto se ta sluzavost dešava i što bi trebao poduzeti da se to ne dešava. Hvala na pomoći i odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Josipe a da probate s drugom vrstom mlijeka?

      Izbriši
    2. Josipe,
      i ja već godinu dana radim kefir i prije par mjeseci mi se desilo isto kao i Vama da mi je kefir bio sluzav. Bila sam zabrinut pa sam pisala gospodinu iz svete.hrane od kojeg sam kupila kefirna zrnca. Njegov odgovor je bio da je to normalno i ne treba se zabrinjavati. Ja izvadim gljivu iz teglice a napravljeni kefir promiješam sa metlicom za pravljenje šlaga. bude gust, izgubi se sluzavost i jako je fini za piti.
      To sa sluzavošću je trajalo jedno vrijeme, gljiva je bila u jednom komadu, čvrsta i lijepa kao cvijet od karfiola. Sada je kefir opet onaj stari.
      Nadam se da odgovor ne stiže prekasno i da niste odustali od kefira.

      Izbriši
  10. Odličan blog! Samo tako nastavite, puno korisnih savjeta sam iskoristila u svojoj prehrani. Zanima me ima li tko viška kefirnih zrnaca u Splitu? Mare

    OdgovoriIzbriši
  11. Poštovana,
    prvo, sve pohvale Vašem blogu, zaista pravo osvježenje usred silnog medijskog bombardiranja "zdravom prehranom". Molim lijepo ko biste mi mogli ukratko odgovoriti kolika je korist ili možda šteta od upotrebe kefira kod oboljelih od multiple skleroze kao i koja bi hrana mogla imati protuupalni učinak u organizmu kod oboljelih, ukoliko imate kakva saznanja o tome. Unaprijed zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  12. Poštovana Anita,
    već nekoliko dana isčitavam vaš blog, ponukana mojim zdrastvenim problemima - candidom. Iako sam i inače bila zagovornik prirodne prehrane. Često nailazila na nerazumijevanje okoline. Obzirom da imam djecu sve naučeno prenosim na njih. Iako je to poprilično teško u našoj zemlji, kada ih već u školi filaju - pizzom, hrenovkama, tko zna kakvim kruhom, čoko mlijekom, torticama. Ponukana navedenim, čak sam kontaktirala nadležna Ministarstva i direktoricu škole. Sve je to u pelenama i žalosno je kako je naš narod prihvatio sve loše što su donijele tranzicijske godine a napustio tradiciju. Da ne kažem kako mi je u Rijeci poprilično teško nabaviti organske proizvode.
    Moje pitanje ima veze s mlijekom, nabavila sam domaće mlijeko i navodite kako treba koristiti sirovo a ja sam pomalo skeptična na sve sirovo - meso, jaja, mlijeko.Pogotovo kad kod nas ljudi svašta prodaju i često je kontrola takvih proizvoda loša. Ispričavam se ako nisam dobro shvatila, ali je li potrebno svježe domaće mlijeko prije prokuhati i ohladiti. Što je s izradom majoneze i svježim jajima (veliki sam fan majoneze), poprilično me strah svježih jaja a pogotovo u ljetnim mjesecima.
    Također zanima me Vaše mišljenje o riži, prosu, amaranthu, quinoi i chia sjemenkama. Jesu li dozvoljene ili ne (neovisno o anticandida programu).
    Svojevremeno se riža tumačila kao korisna za naša crijeva. Veliki smo ljubitelji tjestenine ( znam za vašu preporuku tikvica kao zamjenu). Je li dozvoljeno koristiti barem domaću?
    Ispričavam se jer sam Vas natrpala pitanjima.
    U nadi da ćete mi odgovoriti. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dobila sam skoro zrnca za kefir, ali nisam zadovoljna kako to sve na kraju ispadne. Procitala sam da je kolicina znaca bitna. U mom slucaju mislim da ih ima pevise. Da li to moze biti uzrok neuspeha, previse mi se ukiseli. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ima li tko u Zagrebu da podijeli nekoliko zrnaca kefira? Hvala! mail: jgunjevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani,
      Pošto sam nova na blogu, zanima me ako imate viška zrnca kefira ,jer sam isto iz Zagreba kao i vi :)

      Izbriši
    2. Iz Krapine sam ali imam zaručnika koji se nedjeljom vraća u Zg.Mogu se javiti mailom, ako nije problem u nedjeljno večer na GLAVNI KOLODVOR

      Izbriši
  15. Odusevio sam se ovim blogom i drago mi je da je napisan i samo dalje tako, i hteo bih da pitam citaoce bloga da li ima neko voljan iz Srbije da mi posalje zrnca za kefir ili iz okolnih drzava za Srbiju, moj email: surfcash2006-pc@yahoo.de

    OdgovoriIzbriši
  16. Pstovana Anita Odusevljena sam blogom i htjela bi da podijelim moje iskustvo sa vama.Zrnca kefira posjedujem vec vise od 15 godina i kad ih ne koristim stavim u vrecicu i ZAMRZNEM.Zadnji put su bile zamrznute dvije godine.Postupak "ozivljavanja"je isti kao i kod slanja postom prva tri dana mlijeko se prosipa.Srdacni pozdravi.

    OdgovoriIzbriši
  17. ....nemam nikakva iskustva sa kefirom i zanima me koja je razlika između žrnaca za mlijećni kefir i vodeni....naime, za vodeni sam ćuo da ga isto ili slićno ovako proizvode.......hvala zlatko

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Anita, divan vam je blog..pravo uzivanje citati i saznavati....Imam i jedno pitanje- naime dobila sam tzv.japanske kristale-vodeni kefir..Volela bih od vas da cujem sve o ovom napitku. Ja ga vec uveliko pravim, u pocetku sam ga davala i detetu, dok ne saznah da ima alkohola..Zanima me razlika u krajnjem proizvodu, izmedju mlecnog kefira i vodenog. Takodje me zanima koliko stvarno secera ima u vodenom kefiru.Na 6 kasika kefira ide 6 kasika secera, i kefir to sve preradi, ali ja nesto sumnjam u taj podatak.. Da li vi znate te podatke? Inace ne smem kazein iz mleka, kao ni moje dete, pa samim tim mi ni mlecni kefir ne bi odgovarao. Obradovala sam se kada sam nasla ovaj vodeni, ali da li je zaista isto tako koristan kao i mlecni? Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena ne znam koliko šećera ni koliko alkohola sadrži vodeni kefir. Vjerujem da je koristan, ali da li je toliko koristan kao mliječni, ne znam. Pokušajte naći odgovore na svoja pitanja na ovom sajtu
      http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html

      Izbriši
    2. Jelena, koristim japanske vodene kristale za napitak već oko 6 mjeseci. Po tome koliko sam čitala, napitak je koristan kod mnogih tegoba. Nije mi jasna ta količina šećera koju navodite. Evo kako ja radim napitak: 2 litre vode, 4 velike žlice šećera, 5-6 žlica kristala, šaka grožđica i 1 neprskani limun, razrezan na ploške. Fermentacija traje 48 sati. Nakon toga procijedim napitak, istisnem i sok od limuna u napitak. Takav napitak može stajati i 2 dana u staklenim bocama. Mikroorganizmi i dalje rade, tako da je napitak pjenušav cijelo vrijeme. Znam ga popiti i pola litre dnevno. Evo, i na LCHF prehrani sam godinu dana, polako stižem do cilja, i uz vodeni kefir, i uz mliječni, također i uz kombuchu. Ako duže pustite kristale da rade, šećer se smanjuje na minimum, a količina alkohola je zanemariva. Nadam se da sam pomogla.
      Pozdrav od Sanje B.

      Izbriši
  19. Draga Anita, baš sam tražila po tvojim stranicama ima li neki savjet za ljude koji ne podnose laktozu, a imaju lošu crijevnu floru i našla u komentarima na vodeni kefir. Zanima me ima li još koja preporuka u vezi prehrane za takve osobe? Naime, moja rođaka ne podnosi ni laktozu, ni gluten i nedavno su joj liječnici ustanovili da ima jako lošu crijevnu floru, pa bih joj voljela pomoći. Mliječni kefir imam, ali, koliko sam shvatila, ona to ne smije piti.

    Sanja B., postoji li način da se i japanski vodeni kristal šalje poštom kao mliječni kefir? Zbilja bih ga voljela imati, ponajviše radi te moje rođake, ali i radi sebe koja sam i sama počela s LCHF dijetom prije 3 tjedna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nata, ja sam i nabavila japanske vodene kristale preko interneta i poslani su mi bili poštom. Dobro su se "držali", u plastičnoj bočici, dvije vrećice i u kuverti. Mogla bih Vam poslati, ako ste u HR. Iz kojeg ste grada? Možda ste u mojoj blizini...okolica Varaždina.

      Što se mliječnog kefira tiče, ako zrije nekoliko dana nakon cijeđenja, nema u njemu laktoze. Ja pijem 5-dnevni kefir. Inače mi mliječno smeta, pa izbjegavam sir, vrhnje, mlijeko, jogurt. Osim kefira.
      Pozdrav od Sanje B.

      Izbriši
    2. 5-dnevni kefir - Ostavite li ga da zrije na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku?

      Izbriši
    3. Nata, kefir ostavljam da zrije u hladnoj prostoriji, dakle, nikako ne u hladnjaku, mislim da bi on zaustavio proces zrenja. Ljeti će to biti problem, tada će mi i ta hladna prostorija biti pretopla. Vjerojatno ću tada kombinirati i čuvanje u hladnjaku kroz dan. Pozdrav!

      Izbriši
  20. Moram vam reci da ste uistinu draga Anita jer toliko iscrpnih odgovora koje nose i Vase vreme uveliko pomaze da dodjemo do novih saznanja koje nas interesuju.ja sam iz vojvodine tacnije iz srema,koristim kefir oko pola godine imogu reci da mi prija.prestao sam piti dugotrajno mleko sada pijem samo kefir. osecam se zdravije i nekako da kazem lakse ako je to prava rec. pravim ga oko 0,7lit.dnevno staklena teglica sto mi je dovoljno za jedan dan.ako neko hoce mogu da mu posaljem, jer kad jednom nedeljno odvajam zao mi je da ga ubijem tj.bacim. a za blog mogu reci samo sve reci hvale i da je zaista ono sto sam trazio da saznam sto me interesuje.veliki pozdrav mladoj dami Aniti isvima koji su upotpunili moja saznanja o kefiru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dobar dan, ja sam iz beograda i volela bih da mi posaljete! molim vas, javite mi se na mail marijakaplarevic@gmail.com. pozdrav!

      Izbriši
  21. Sanja B., ja sam iz Iloka. Moralo bi ići poštom. Zbilja bih cijenila da mi pošaljete, ako nije problem. Za detalje mi se javite na ndermi88@gmail.com. Unaprijed hvala!!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Pozdrav.
    Moja iskustva sa kefirom:

    - radim kefir vec skoro 2 godine
    - mljeko koje koristim u zadnje vrijeme je od vindije svježe(3,2% m.m.)( znalo je bit svakakvih iz tetrapaka 2,8 - 3,8% m.m.)(ugl znam da sa više masno bolji kefir)(zrnca nisam ispirao i po 2 puta):D
    - gljivice znam drzat i po 15 dana u vodi xD, nikad ih nisam skladistio u mlijeku :/, kad bi išao ponovo radit kefir, zrnca bi procidio i stavio bi 3 jušne žlice kefirnih zrnaca i ostavio da se radi kefir ( u staklenim bocama i boce nezatvaram skroz ostavim par mm otvora zbog zraka), znalo je to stat van i po 5 - 7 dana, koristio bi ga nakon sta bi odlezao u frizideru 1 dan.
    - Vrste kakve sam dobiva bile su kao: čvrsti jogurt, kefir sa CO2 xD, zna imat miris kao pekarski kavsac, kefir bi se znao usirit (mozda zbog velike kolicine zrnaca), znao je bit dosta kisel.
    ugl. koliko je to dobro neznam. Ja sam to sve tamanio.
    -Prošlo ljeto zrnca su mi se pretvorila u mrvice radio sam u velikoj tegli od krastavaca 2,5 kg :D
    U kuhinji je bilo vinskih mušica dosta jer sam imao grožđa pa su otišle na kefir :(, nakon toga su se zrnca totalno raspala. jedno vrijeme sam od takvih zrnaca radio kefir u 3 tegle od 1kg, toliko ih se razmnozilo da sam imao 2 tegle pune gljivica, uzeo sam one "zdrave" da ih gojim ponovo, ostale sam stavlja u frape :D - sad je koliko toliko dobro kefir je gust i ukusan, kao kad pijete kupovni jogurt možda mrvicu kiselkastiji :D
    -Šta mislite o tome. Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Pozdrav, pitanje je vezi kvalitete odstojanog procijeđenog kefira.
    Svaku večer u isto vrijeme cijedim staro mlijeko i stavljam novo u zrnca. Ima li štetan utjecaj ili se korisna svojstva gube, ako je nakon večernjeg cijeđenja propuštno popiti kefir ali stavljen u hladnjak, jeli u jutarnjim satima problem popiti taj procijeđeni kefir? Može li se dvaput u danu piti kefir, jutro večer?

    OdgovoriIzbriši
  24. Pozdrav najljepši.Bavim se poslom pored kojeg se ne stignem baviti s prakticno nicim,pa ni nemam vremena za uzgoj kefira.Zanima me koja je razlika od kupovnog kefira i onog domaceg.Odnosno dal onaj kupvni također zadovoljava moje potrebe?

    OdgovoriIzbriši
  25. Pozdrav:
    http://svetahrana.blogspot.com/2011/04/kefirna-zrnca-i-kefir.html

    OdgovoriIzbriši
  26. Pozdrav, ja sam kao mala dosta pila kefir, ali sam nazalost i prestala. Zelela bih ponovo da pocnem, ali ne znam gde bih mogla da ga nabavim (postoji kupovni, ali sam cula da nije ni prici pravom).
    Pritom, iz Beograda sam.

    OdgovoriIzbriši
  27. Ima li tko u Zagrebu da podijeli nekoliko zrnaca kefira? anita.gulin@gmail.com
    Hvala & Pozdrav,
    Anita

    OdgovoriIzbriši
  28. Pitanje vezano na aflatoksine koji su prisutni u mlijeku u Hrvatskoj: da li se fermentacijom mlijeka u kefir uništavaju aflatoksini???
    Negdje sam pročitala da se aflatoksini ne uništavaju ni kuhanjem niti drugim postupcima koje možemo sami provoditi, ali da fermentacijom mlijeka nestaju. S obzirom da se aflatoksini akumuliraju u jetri, a mi sad pijemo dosta kefira, htjela bih biti sigurna da je taj zdravi napitak aflatoksin-free :-)

    OdgovoriIzbriši
  29. Draga Anita, redovito pratim Vaš blog. Prije 6 mjeseci sam počela mijenjati prehranu prema LCHF principima. Na labavom sam režimu i pravim svoj kefir. Danas sam u ljekarni kupovala probiotičke kapsule za supruga, koji ne može piti kefir. Rečeno mi je da želučana kiselina uništi sve u kefiru i da probiotici ne stignu dalje do crijeva. Koliko ima u tome istine?

    OdgovoriIzbriši
  30. Odlično napisan blog i svi komentari! Zainteresirana sam za japanske kristale. Ako netko ima da mi ih pokloni neka mi se javi na mail tajchi1970@gmail.com. Inace iz Hrvatske sam (Slavonija)! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  31. Iz Trogira sam i imam viška gljivica za podijeliti - Japanskih kristala i kefira.Javite se na mail djuro@ap-vladic.com

    OdgovoriIzbriši
  32. Imam zrnca za podijeliti, Zagreb -Trnje. 09956370168

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Iva, ako imate jos zrnaca za pokloniti molio bih Vas da mi se javite porukom ili emailom. (099 2731 203 ili alan.petranovic@tepih-centar.hr)
      Unaprijed hvala

      Izbriši
    2. Jeli imate još uvijek viška zrnaca? Ja bih trebala hitno!
      Iz Zagreba sam, pa mi javite kada Vam se mogu javiti.

      Pozdrav!

      Izbriši
  33. pozzz! ima li tko kefirna zrnca za podjeliti a da je blizu istre? puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  34. Već par mjeseci pravim kefir, ali kako su dani topliji, gljivice mi se množe na dnevnoj osnovi, tako da svaki dan moram malo odvojiti. Jutros kad sam ih mijenjala i pola posude je bilo u vodi žučkastoj a pola u krutom "kefiru", to sam promiješala i procijedila, je li to u redu piti?
    Što sa pravljenjem kefira na ljetnim vručinama od +40? U Splitu su već vrućine krenule. Meni je u stanu već +26 ujutro, a tijekom dana i do +30... Kako sačuvati kefir sada?


    OdgovoriIzbriši
  35. Pozdrav dragi ljudi! :)

    Imam 10-13 kg viška i nikako da ih se riješim. Na zelenoj kuri sam 2-3 mjeseca ali kile ne padaju. Osjećam se super ali imam dosta viška masnog tkiva na trbuhu i leđima. Malo mi motivacija padne (naročito za vrijeme PMS-a) pa dan/dva/tri pokleknem strogo zabranjenim namirnicama... Imate li kakav savijet jer da vidim ikakav pomak na vagi ili centimetrima vjerojatno ne bi toliko gubila motivaciju... :( Inače cijeli život vodim borbu sa kilogramima i ovo što mi je ostalo je jako malo u odnosu koliko sam do sada smršavila (drugim prehranama).
    Da li smijem piti domaći kefir u Zelenoj Kuri jer mi nekad prifali nekakvo mliječno hladno osviježenje, tipa sira i vrhnja od bakica s placa ili jogurt.
    Inače Anita hvala Vam na savršenom blogu! Jer sam se uz vas preporodila! :)

    OdgovoriIzbriši
  36. Odgovori
    1. Lejla, da ste pitanje negdje drugdje napisali, na nekom novijem postu...možda bi već dobili odgovor.

      Koliko dugo ste na LCHF prehrani? Ako je to tih 2-3 mjeseca, onda niti ne možete očekivati neke pomake! Kažete da se mučite s viškom već godinama - tu leži glavni razlog otpora tijela na gubitak masnih naslaga. Kažete uz to i da imate 10-13 kg viška...koliko ste visoki, teški i koliko g. imate? Uz to je jako bitno da znate koje ste tjelesne građe i koliki Vam je postotak tjelesnih masti - možda dođete do toga da imate, recimo, 5 kg masnih naslaga za otopiti! Proučite malo o tipovima tjelesne građe, ima na internetu tekstova na tu temu.

      Postotak tjelesnih masti teško je od oka odrediti, ima i nekih testova, no, na internetu se nađe podosta toga na tu temu, evo jednog linka:
      http://body.ba/fitness/mrsanje/procenti-tjelesnih-masti-kod-zena-i-muskaraca/515

      Otprilike da znate, možda ste blizu idealne težine, pa mršavljenje ide jako sporo. Također, ne važite se svakodnevno, barem ne kad ste u PMS-u, vaga tada itekako laže. Laže i inače, jer ne pokazuje količinu masnog i mišićnog tkiva. Dakle, ne mršavimo, mi otapamo masne naslage, a hoće li to i vaga pokazati, ovisi koliko toga imamo za otopiti.

      Pišem Vam to iz vlastitog iskustva... Sad sam već godinu i 3 mjeseca na LCHF-u, vaga pokazuje oko 7 kg manje nego u početku, riješila sam se celulita, puno toga dovela u red, smanjila opseg struka za oko 10 cm, nešto u bokovima, opseg nadkoljenice da i ne pričam, smanjila sam se za oko dvije konfekcijske veličine! Blizu sam svoje idealne tjelesne težine, a procjena koliko imam tj. masnoća je oko 20%. Još samo 1-2 kg masti želim otopiti, jer ne želim izgledati jadno, mršavo i biti "ravna".
      Eto, većina toga bi Vas trebala motivirati za dalje!
      Kefir se smije piti na zelenoj kuri, samo ga ostavite da zri par dana, tada nema laktoze i kazeina.
      Jedete li voće? Orašaste plodove svakodnevno? Posegnete li i za tamnom čokoladom? Sve to ima podosta UH, a voće je problem jer sadrži fruktozu...
      Sretno!
      Pozdrav od Sanje B.

      Izbriši
  37. Ovako, ja također imam jedno pitanjce koje se tiče mojih kefirnih zrnaca! Pitanje je, možda, za one jačega želudca...

    Dakle danas sam išla procijediti dvodnevni kefir da si napravim smoothie, onako kako ga radim ujutro svaki dan i otvorila sam teglicu, a kad ono u njoj su bili mali crvići...pretpostavljam da se radilo o crvićima od muha(naime, ja dvodnevni kefir poklopim poklopcem, ali poklopac ne šarafim, nego ga samo prislonim)....naravno kefir sam odmah bacila, uključujući i drugu teglicu u kojoj su bila zrnca :(

    Zrnca sam oprala i stavila u vodu i u frižider u kojem ne držim hranu...zanima me da li se još nekome tako nešto desilo i što učiniti sa zrncim??da li ih baciti ili ostaviti??Pošto u tegli sa zrncima nije bilo ničega sumnjivoga, ali sam kefir svejedno bacila, jer mi je bilo pregadno :( ali nekako nemam srca baciti zrnca...pa ću radije pričekati da vidim nečiji savjet :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni se nesto slicno dogodilo jutros. Kefir pravim otprilike mjesec dana, mjenjam svako jutro novo mlijeko (trajno, 2,8%, mada sam negdje procitala kako nije bitna masnoca, samo laktoza?),cuvam ga na sobnoj temperaturi (prilicno visokoj po ljeti u Dalmaciji) u staklenki od 6dcl cvrsto (a sad citam da ne bi trebalo??) poklopljenoj. Nisam obicavala mijenjati ili prati svaki dan staklenku (ni onu u frizideru u koju cuvam napravljeni kefir, samo nadolijevam novi ako jucerasnji nije jos skroz popijen, ni ovu na sobnoj temperaturi u koju svakodnevno cuvam zrnca i mlijeko). Primjetila sam da se zgusne dosta ranije od 24 sata ali svejedno nisam ga nikad procijedila prije. Zadnje vrijeme mi se dosta namnozio i kako nisam znala sto s njime, a nisam ga htjela baciti, (htjela sam ga cuvati za neke ljude koji jos trebaju doci po njega), vracala sam ga cijelog u teglicu ne povecavsi kolicinu mlijeka, znaci nekih 3,4zlice i 6dcl mlijeka. Ukus nije bio strasno kiseliji, svidao nam se je.Jucer sam primjetila neke musice da lete oko teglice, ponavljam dobro zatvorene, a jutros sam s unutrasnje strane poklopca vidjela sitne crvice bijele boje!! Od tada citam komentare po raznim forumima da vidim jeli se nekom nesto slicno dogodilo i sta sada?Ja sam ga za sada procijedila i stavila samo 1 zlicu zrnaca (nisam ih isprala vodom ni jutros ni nikad prije , citala sam da se to ne treba raditi?) a ostale sam spremila u manju teglicu s malo mlijeka i stavila u frizider. Procijedeni kefir nisam bacila jer nisam vidjela crvica unutar (bili su samo na poklopcu) al isto jos nisam pila jer ipak nisam sigurna da je to ok?
      Molim vas za savjet!
      Hvala puno unaprijed.

      Izbriši
  38. I ja imam problema s kefirom sad ljeti. Radila sam kefir od mlijeka s mljekomata i u teglici mi se diglo vrhnje na površinu i nakon 24 sata kao neka bijela plijesanj ili je to nešto drugo. I kefir miriši na kvasac. Zatvara li se teglica do kraja ili treba imati zraka? Treba li ljeti možda kraće vremena(ja sam probala kraće držati, ali onda imam mlijeko, nije završen proces)????
    Pozdrav Aniti i svim posjetiteljima bloga, Sanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, visoke temperature ubrzavaju fermentaciju. Bocu s kefirom nikako se ne smije zatvoriti, najbolje je na nju staviti ili pamučnu tkaninu ili nešto lagano, tako da kefir ima zraka. Meni se također dogodilo da mi se na površini složi "plijesan", no, to se dogodilo kad kefir nisam dirala dva dana. Također mi se odvoji sirutka po ovim vrućinama, no, to je u redu. Kefir se normalno procijedi. Ne cijedim ga ništa ranije, nego inače, samo je kiseliji. Mislim da takav ima manje laktoze, što je za neke dobro. Miris na kvasac je normalna stvar, treba kefir prije konzumacije ostaviti nepokriven i češće ga promiješati.

      Što se tiče mlijeka iz mljekomata, možda nije bilo svježe, možda je već počela fermentacija mlijeka, pa se i kefir s takvim mlijekom radi brže. Ja kupujem svježe domaće mlijeko, a čuvam ga u hladnjaku neprokuhanog, stoji mi i pet dana da se ne ukiseli, tako znam da je sasvim svježe.

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  39. Pozdrav svima, gospođi Aniti posebno!
    Blog je savršen! Naime dugo sam tragala za konkretnim objašnjenjem AC dijete al sam nailazila na razna "šarlatanska" piskaranja, ovdje sam pronasla zaista sve sta me ikad zanimalo o toj temi. Od srca hvala! Vec dugo se borim sa kandidom, više neznam da li je to mjesecima ili godinama :-(. Vaš mi je blog pomogao da shvatim važnost kefira kojeg sam dugo izbjegalava zbog vlastitog neznanja iako mi ga majka vec duže pravi kod kuće upravo pomoću Tibetanske gljive. Primjetila sam intoleranciju na laktozu i mliječne paroizvode pa sam iste izbjegavala kao i kefir. Zaista ste sve predivno i jasno obijasnili ali me zanima da li je zrnca potrebno ispirati vodom nakon što se kefir procijedi i prije nego se stave u novo mlijeko?? To Vas pitam iz razloga što ih moja majka ispire a čitajući Vaš tekst nisam sigurna dali je to ispravno i da li se tim ispiranjem s vodom gube neke vrijesne stvari?
    Unaprijed zahvaljujem i nastavit ću pratit Vaše hvalevrijedne savjete!
    Srdačan pozdrav :-D

    OdgovoriIzbriši
  40. Ako tko ima viška, molim da podijeli...hvala puno!
    (iz Sarajeva sam - seca_torca@hotmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  41. Ima tko malo zrnaca za podijeliti? :) hvala,pozdrav!
    0915843887,sandraterzic@ymail.com

    OdgovoriIzbriši
  42. Ovim putem molim gospodju Sanju B ako moze da mi se javi. Citala sam Vase savjete u vezi kefira i AC dijete pa
    bih vas molila ako nije problem da mi se javite na branka.pavlovic77@hotmail.com.
    Unaprijed hvala i srdacan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka, tek sam sad vidjela vašu poruku...javit ću Vam se , svakako! Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Draga Sanja B, vidim da ste u okolici Varaždina, lijepo Vas molim ako je moguće ja bi trebala nabaviti kefir, pa ako imate za dijeliti ili prodati molim vas da me kontaktirate na mob 0981989880 Srdačan pozdrav Kristina

      Izbriši
  43. Negde sam citala da se zrna mogu sacuvati i zamrzavanjem. Mislite li da je to u redu. Bojim se da ne pokvarim nesto :) Nova sam u svemu tome

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu...nemoze se nista pokvariti, jedini problem koji moze iskrsnuti da prva dva-tri puta od odmrzavanja kefir ti nece i bas najbolje ispasti, jer treba vremena da se gljive malo oporave :)

      Izbriši
    2. Nema panike niti kvara. Samo ce vam prva 2 kefira posle odmrzavanja iz frizidera biti losiji, al oporave se kefirna zrnca brzo. :)

      Izbriši
  44. Draga Anita,
    vec 20 dana sam na kuri prema vasim uputstvima. Pratim i razlike u simptomima koje belezim u tabeli - umor, gasovi, nadimanje, stolica, migrena, grlo, alergija - i oni umeju da osciliraju, npr.danas je umor zajedno sa alergijom najvise izrazen.
    Zelela sam da vas pitam za kefir, tj.mleko - u mogucnosti sam da nabavim domace kravlje mleko (mozda uspem i kozje), ali ne znam da li ga moram prvo prokljucati, ili se kefirna zrnca ubacuju u netretirano mleko?
    Takodje, posle 15 dana Citrofita (jedna bocica), sada prelazim na origanovo ulje. Da li da ga uzimam posle obroka (i pre spavanja) sa kasikom kokosovog ulja? Imate li neku preporuku o tome?

    Pozdrav

    Vesna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. draga Vesna, origano ulje se pije 21 dan, 3 puta po 4 kapi nakapano u kasicicu ulja, nevazno pre ili polse obroka pa pauza deset dana, sto se tice citrofita, koliko ste vi pili kapi na dan i kolika je to bocica kada ste popili za 15 dana, mislim da citrofit ima smisla posle namanje 1 mesec koriscenja pa cak i do 3 meseca..
      pozzz

      Izbriši
  45. Pitanje:
    Zar nisu gljive simibioza bakterija i gljivica - sto je upravo kefir, kako ste vi rekli: "...sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca." ???

    OdgovoriIzbriši
  46. Da li neko ima zrnca na poklon?.. Iz Beograda sam.. Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
  47. Anita,kako se zove kefir u Svedskoj?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kefir je kefir, a kefirna zrnca su kefirkorn eller kefirgryn.

      Izbriši
  48. Da li ina netko pozitivno iskustvo konzumirajuci domaci kefir u smislu da mu je otklonio tegobe sa lijecnicke dijagnostike. Hvala Lili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodan Tiodorovic · Najaktivniji komentator · Podgorica
      koristim je vec dvije i pol godine sa pauzama..mogu reći slobodno da za to vrijeme sam regulisao pritisak,koi je već prolazio one normalne granice a to je 180/100..sveo ga na 120/80..i tako držao gotovo dvije godine uz stalnu kontrolu..a onda sam napravio pauzu od 5 mjeseci i onda sam ga kontrolisao i bio je malo povećan na 140/90i sada evo već mjesec dana kako ponovo uzimam,isključivo naveče dva do tri sata posle večere..ali i to je normalno za mene za moje 64 godine..u svakom slučaju osjećam se izvrsno..pritisak je opet 120/80..mogu vam još i to reći da sam imao problema sa stomakom jer sam dugo godina bio pod dijagnozom hronični gastritis još naduvavanje stomaka..razni savjeti nemoj jabukovo sirće.nemoj bijeli luk..nemoj ljuto / a volim ljute papričice/ i razne turšije..i sada mogu da uzimam bilo koju hranu bez problema i stomak vari bez problema bogu hvala.. a bogami pomaze..ali me ne može podmladiti...to nikako..dao sam je na pet do šest mjesta.i zvali su me posle mjesec dana da im je mnogo pomogla bar nekima koi su imali problema sa stomakom i pritiskom...u svakom slučaju ne škodi probat je..ako i ne može koim slučajem pomoći..sigurno vam i neće odmoći.. pozdrav svima...uzmite gljivu za bolje zdravlje..

      Izbriši
  49. pozdrav, ima li tko kefirna zrnca na poklon (Zagreb)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tek sada sam vidjela upit za zrnca. Ako još niste nabavili, slobodno me zovite: 098 594 201. Vesna

      Izbriši
  50. Do sada sam pravila kefir od raznih vrsta mlijeka, svježeg i trajnog iz trgovine, kefir je uvijek bio OK.
    Sada sam počela kupovati mlijeko na mljekomatu u Osijeku, kefir je jako rijedak i na vrhu se skuplja masnoća, niti ne liči na onaj divni napitak.
    Ima li možda netko slično iskustvo, jako me zanima da li je to mlijeko u redu, jer je okusom odlično, ali kao kefir nikakvo, pa pretpostavljam da je ipak obrađeno.

    OdgovoriIzbriši
  51. Mogu li se kefirna zrnca zamrznuti bez dodanog mlijeka u prahu?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne treba mlijeko u prahu. Isperite i osušite zrnca i stavite ih u led.

      Izbriši
    2. Da li domace mlijeko treba prokuvati za pravljenje kefira?

      Izbriši
  52. Pročitala sam bukvalno sve komentare tragajući za odgovorom na pitanje da li se možda mogu koristiti VODENA kefirna zrana (japanski kristali ili vodni kefir) i ZA MLEKO. Uspela sam nabaviti vodeni kefir iako sam tražila mlečni :(
    Ukoliko ima neko iz Srbije mlečni kefir bila bih mu veoma zahvalna da mi se javi. Sin mi je imao težak oblik mononukleoze i rekli su mi da bi mu domaći kefir veoma prijao.
    unapred hvala bogdanovic.ks@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  53. zdravo svima...koristim kefir (gljivu )već tri godine i veoma sam zadonoljan sa njenim učinkom..hocu reći da pogotovo mi je pomagala pri visokom pritisku koi je išao i do 200, recimo 200/110 da bi posle izvjesnog vremena ga sveo na 120/80 a imam već 64 godine i kilažu od 110 kigrama tako da i ta konstrukcija ne utiče na neke promjene.tako sad će tri godine kako konstantno držim taj pritisak od 120/80...samo što se ne slažem sa jednim vašim izvještajem stalno uzimanje kefira bez pauze nije u redu jer drastično zna dfa obara pritisak ..PROVJERENO..mora biti pauze.. pozdrav za sve..

    OdgovoriIzbriši
  54. pozdrav!

    zanima me dali kefirna zrnca gube na svojoj "kvaliteti" ako su neko vrijeme cuvana u plasticnoj posudici?
    isto pitanje i ukoliko sam neko vrijeme koristila kupovno mlijeko, dali ta ista zrnca, kad ih pocnem stavljati u domace mlijeko, daju bolji kefir ili bi trebalo naci nove.

    totalni sam laik u tome i pocela sam raditi kefir prvi put u zivotu.

    hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zrnca se čuvaju u mlijeku (mijenjati ga) ili zamrznuta dok pravite pauzu.
      Ne morate mijenjati zrnca, svako mlijeko je dobro za kefir. Ja sam nedavno počela koristiti svježe iz mljekomata, pa sam tražila odgovor da li je dobro ako je malo drugačiji kefir. Nisam dobila odgovor, ali sad znam da je dobro.

      Izbriši
  55. Pozdrav!

    Imam kefirnih zrnaca za podijeliti pa ako netko treba neka mi pošalje adresu na mail: radirena@yahoo.com.
    Ja sam sa područja Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  56. Danas sam dobila zrncad nadam se da će ići kako treba

    OdgovoriIzbriši
  57. ja molim zrnca vodenog kefira! iz Zagreba sam.

    OdgovoriIzbriši
  58. Ako neko ima i može da mi pošalje zrnca mlečnog kefira bio bih mu zahvalan. Inače sam iz Srbije, flyingmann[at]gmail.com.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  59. ima li tko kefirna zrnca u Splitu za prodaju?
    katija005@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. IMAM KEFIR ZA POKLONITI UKOLIKO NISTE NABAVILI.

      Izbriši
  60. Možete li mi reći liječi li tibetanska gljiva ulcerativni kolitis i heliobacter pylori?

    OdgovoriIzbriši
  61. Pozdrav, ima li itko za "donirati" japanska kristalna zrnca?
    Bio bih veoma zahvalan ukoliko bi se našla neka dobra duša. :)
    Kontaktirajte me na: frolazh@gmail.com
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  62. Ovdje piše da je za pola litre mlijeka dovoljna žlica kefirnih zrnaca,a na drugom mjestu sam pročitala da je za pola litre mlijeka potrebno dvije žlice...Koliko mi onda, nakraju , treba zrnaca za litru mlijeka?
    Da li je bitno u koje doba dana se pije kefir? Pozdrav! Megi

    OdgovoriIzbriši
  63. Jel ima ko u Splitu kefirna zrnca i japanske kristale? ante_22@net.hr

    OdgovoriIzbriši
  64. Može li se kefir davati maloj djeci?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, kefir je jako zdrav. Čuva zdravu crijevnu floru koja je preduvjet za dobro zdravlje i dobar imunitet.

      Izbriši
    2. Bih li ga mogla dati i svojoj curici od godinu dana? I kad mozemo ocekivati nesto na temu djecje prehrane? Znam da ste par puta o tome pricali. ;)

      Izbriši
    3. Isto pitanje iznad vašeg :) Naravno da se djeci može davati kefir, dapače.
      Knjiga o prehrani djece je u pripremi.

      Izbriši
  65. Lijep pozdrav,imam jedno pitanje za vas,sta da radim da mi kefir ne bi bio previse vodenast zbog sirutke koja se u zadnje vrijeme pojavila malo vise,prije je bio vise kompaktniji kremastiji i lijepog okusa,da li da povecam kolicinu kef.zrnaca ili mlijeka?,inace pravim za porodicu na 1,5-2l mlijeka 2 jusne zlice-pune,kefirnih zrnaca? zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako se prebrzo odvoji sirutka od kefira (za manje od 24 sata) to znači da je previše zrnaca u odnosu na mlijeko, ili da je prevruće.

      Izbriši
  66. Pozdrav,
    kolegica s posla mi je dala zrnca koja naziva Tibetanskom gljivom. Mi to pijemo na poslu pod gablecom baš prema uputama sa ovog bloga. Koristimo gljivu tek nekih dva tjedna, ponekad u taj kefir umiješamo svježe voće, žitarice..., imamo problema obadvije s želučanom kiselinom, za sad nismo baš osjetile da bi nam na pordučju tog išta koristilo...Nećemo odustati, nastavljamo koristiti.. Uskoro ćemo imati i za podijeliti (okolica Koprivnice).

    OdgovoriIzbriši
  67. Pozdrav Anita,
    imam problema sa gljivicama nakon šta sam duži period koristio antibiotike a inače bolujem od Multiple Skleroze.Prekinuo sam piti kefir zbog pogoršanja simptoma infekcije i to se naravno reflektiralo na moju primarnu bolest.Pijo sam ga nekih mjesec dana, dali možda znate razlog tome?
    Unaprijed hvala
    LP

    OdgovoriIzbriši
  68. pozdrav....odlican tekst,bravo ..... a "vodena kefir zrnca " ? moze nesto o njima? u cemu jke razlika ?

    OdgovoriIzbriši
  69. Ima li neko viska kefirnih zrnaca. Bila bih veoma zahvalna .slavacvetkovic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  70. Postovanje,
    ja zivim izmedju Tuzle i Doboja u BiH,da li neko ima zrnca za pokloniti....
    Hvala
    e-mail:live.1204@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  71. Poštovanje,
    mene isto zanima koja je razlika između mliječnog kefira i vodenog? Imam kod kuće mliječni kefir (moji ukućani ga rade s mlijekom) i zanima me može li se taj isti pripremati sa vodom? Ako netko priprema kefir sa vodom molim vas ako možete napisati sastojke kako ga pripremate jer sam na interentu pročitala različite informacije?
    Unaprijed zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, vodeni kefir se izrađuje od japanskih vodenih kristala i za fermentaciju trebaju šećer, suho voće i limun (može naranča ili grejp, ovisno o ukusu). Zrnca za mliječni kefir neće preraditi obični šećer, ona trebaju laktozu i kazein. Radim si vodeni kefir, ima, eto, oko dvije godine, pijem ga na dnevnoj osnovi. Radim i mliječni, njega pijem redovito, ali ne svakodnevno. I jedan i drugi su zdravi napici dobiveni fermentacijom šećera, pomažu kod obnavljanja crijevne flore.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.